Mikä on sopiva määrä unta?

MELZEN uni

Kuinka paljon aikuisen tulisi nukkua ja miksi se on tärkeää terveydelle?

Unen määrä ja laatu ovat tärkeitä tekijöitä terveydellemme. Aikuisten tulisi nukkua tarpeeksi tunteja yössä, jotta keho ja mieli voivat levätä ja toipua päivän aikana kertyneestä rasituksesta. Mutta kuinka paljon aikuisen tulisi nukkua ja miksi se on niin tärkeää terveydelle?

Kuinka paljon aikuisen tulisi nukkua?

Yleinen suositus aikuisille on nukkua 7-9 tuntia yössä. Tämä suositus koskee kaikkia aikuisia iästä riippumatta. Toiset voivat tarvita enemmän tai vähemmän unta, mutta keskimäärin tämä on sopiva määrä tunteja yössä.

On tärkeää huomata, että unen määrä ei ole ainoa tärkeä tekijä. Unen laatu on yhtä tärkeää kuin sen kesto. Laadukas uni tarkoittaa, että nukut syvää unta ilman keskeytyksiä ja heräät levänneenä ja virkeänä.

Miksi unen määrä on tärkeää terveydelle?

Nukkuminen on yksi tärkeimmistä asioista, joita voimme tehdä terveytemme hyväksi. Unen puute tai huono laatu voi vaikuttaa kielteisesti fyysiseen ja henkiseen terveyteemme.

Unen aikana keho ja aivot käyvät läpi useita tärkeitä prosesseja. Yksi näistä on solujen uudistuminen ja korjaus. Unen aikana kehomme tuottaa myös tärkeitä hormoneja, kuten kasvuhormonia ja kortisolia.

Lisäksi uni auttaa meitä palautumaan päivän aikana koetusta stressistä ja rasituksesta. Hyvin nukutun yön jälkeen olemme levänneitä ja virkeämpiä seuraavana päivänä. Uni myös parantaa keskittymiskykyämme, muistiamme ja oppimiskykyämme.

Mitä tapahtuu, jos emme nuku tarpeeksi?

Unen puute tai huono laatu voi vaikuttaa kielteisesti terveyteemme monin eri tavoin. Se voi heikentää immuunijärjestelmäämme ja altistaa meidät erilaisille sairauksille. Unen puute voi myös johtaa lihavuuteen, diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin.

Lisäksi unen puute voi johtaa mielialan heilahteluihin, ahdistukseen ja masennukseen. Unen puute voi myös heikentää tarkkaavaisuutta ja reaktiokykyä, mikä lisää onnettomuuksien riskiä.

Kuinka parantaa unen laatua?

Jos kärsit unen puutteesta tai huonolaatuisesta unesta, on olemassa joitakin asioita, joita voit tehdä unen laadun parantamiseksi. Tässä muutamia vinkkejä:

  • Yritä mennä nukkumaan ja herätä samaan aikaan joka päivä.
  • Vältä kofeiinia, alkoholia ja raskasta ateriaa ennen nukkumaanmenoa.
  • Varmista, että nukkumisympäristösi on hiljainen, pimeä ja viileä.
  • Käytä mukavaa patjaa ja tyynyä, jotka tukevat selkääsi ja kaulaasi.
  • Rentoudu ennen nukkumaanmenoa. Voit esimerkiksi lukea kirjaa, kuunnella musiikkia tai meditoida.

Jos unen laatu ei parane näillä toimenpiteillä, kannattaa harkita lääkärin tai uniterapeutin konsultointia. He voivat auttaa sinua löytämään sopivan ratkaisun unen laadun parantamiseksi.

Melatoniinista on hyötyä silloin, jos ongelma on nimenomaan nukahtamisen kanssa. Melatoniini auttaa lyhentämään nukahtamisaikaa.

Ihana mennä nukkumaan!

Aikuisten tulisi nukkua 7-9 tuntia yössä, jotta keho ja mieli voivat levätä ja toipua päivän aikana tapahtuneista rasituksista. Tärkeintä on löytää itselleen sopiva unen määrä ja laatu, jotta voit nauttia terveellisestä ja virkeästä elämästä. Opettele nauttimaan unesta ja näe se tärkeänä osana ihan perus arkea. Älä nipistä tunteja pois yöunilta muiden kiireiden vuoksi. Jaksat paremmin kiireessä hyvien unien jälkeen.

Lähteet:
American Academy of Sleep Medicine. (2015). Recommended amount of sleep for a healthy adult: A joint consensus statement of the American Academy of Sleep Medicine and Sleep Research Society. Retrieved from https://aasm.org/resources/pdf/policy-statements/Adult-Sleep-Duration-Consensus.pdf

National Sleep Foundation. (n.d.). How Much Sleep Do We Really Need? Retrieved from https://www.sleepfoundation.org/how-sleep-works/how-much-sleep-do-we-really-need

National Heart, Lung, and Blood Institute. (n.d.). Why Is Sleep Important? Retrieved from https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/sleep-deprivation-and-deficiency

Harvard Health Publishing. (2018). Sleep and mental health. Retrieved from https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/sleep-and-mental-health

Mayo Clinic. (2021). Insomnia. Retrieved from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/insomnia/symptoms-causes/syc-20355167